Gurme Şarap ve Şehir / 21 Mart 2018

Kayıt

Gurme  Şarap ve Şehir / 21 Mart 2018

Yaşamın sırları Dionysos’ta olabilir mi? Yaşamla hemhâl olmayı kim istemez, onun sırlarına ulaşmayı? Kendi doğamızın ritmiyle uyumlanabilir, içine doğduğumuz yaşamda eriyebilir miyiz? Kimi zaman doğaya, hayata, doğuma, benliğimize, duygularımıza ve o hep acemisi olduğumuz aşka coşkuyla teslim oluveririz. Bu coşkuya, neşeye kadim zamanlardan bu yana en çok şarap eşlik edegelmiş.

İsmi şarapla özdeşleşen Dionysos Olympos’ta sürekli olarak yaşamamış. Azra Erhat’ın söz ettiği gibi “dışarıdan” gelmiş. Bugün, Dionysos’la özdeşleşen şarap, Latinlerin özdeyişiyle “In vino veritas.” (Hakikat, şaraptadır.) ifade edilir çoğunlukla. Gerçekler ve güzellikler Dionysos’tan da, bizden de, sevdiklerimizden de, sofralarımızdan da geçiyor. Dolayısıyla hakkında tereddütlü ifadeler yazılmış olsa da “çılgın” Dionysos’a sahip çıkalım! Onun temsil ettiği kavramları anlamayı ve akla uyarlamayı yeğleyelim.

Üzüm başta olmak üzere fermente edilen meyveden elde edilen şarap, yaşamın biyolojik ve kültürel çeşitliliklerini zarif bir şekilde ortaya çıkarır. Milyarlarca yıldızdan biri olan güneş, bağların gelişimine yardım ederken, don mahsulü yok edebilir. Üzümün elde edildiği bölgenin toprağı ve yapısı, bitki örtüsü ve diğer coğrafi özellikler üretimde öne çıkabilir. Mahsul, yıllara göre farklılıklar gösterdiğinden bazı yıllar üretim yapılamayabilir. Üzümlerin toplanması zahmetli, toplanan üzümlerin bağda ya da bağa yakın olan bir bölgede kurulması tercih edilen üretim yerine belli bir süre içinde götürülmesi tercih edilir. Her zaman yaş hâliyle üretilmez, kimi örneklerde kuruması beklenir ve artisanal anlamda yeryüzündeki en değerli örneklerinden biri üretilir.

21 Mart akşamı, üzümün bağdan şehre yolculuğunda hakikatle hemhal olmak isteyenlerle şarabı, şarap yemek eşleşmelerini, şaraplar için uygun kadehleri ve şüphesiz şehre şaraba dair daha pek “hakikat”i konuşacağız…

Ayrıntılar
* Etkinlik, 40 kişi ile sınırlıdır.
* Katılım ÜCRETSİZDİR.
* Başvuruda kayıt sırası esastır.
* Çay & kahve ve atıştırmalıklar ikram edilir.
* Kontenjan sınırlı olduğu için katılımcıların KAYIT yaptırması gerekmektedir.
* Kayıtlar, 20 Mart 2018’de sona erer.

Tarih & Saat
21 Mart 2018, Çarşamba & 19:00-21:00

Kayıt
https://goo.gl/forms/90Y71njkS1u66Dvt2
————————–————————–————
Paylaşımcı / İpek Ahu Somay
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi mezunu; İktisat ve Kültürel Antropoloji eğitimleri aldı; Vizyon Dergisi, Time Out İstanbul, Aktüel Dergisi’nde çalıştı. Okan Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nde Gastronomi Tarihi ve Beslenme Antropolojisi dersleri veriyor. Yirmi yılı aşkın zamandır yemek kültürü alanında çalışıyor ve yazılar yazıyor.

 

Kayıt

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir