top of page
Barış Kültürü
Barış Kültürü

Barış Kültürü

“Barış Kültürünü nasıl yeşertebiliriz? Barışçıl, sorumluluk alan ve katılımcı demokratik bir toplum nasıl oluşabilir, neler gerekir? Farklılıklara saygı ve empatiyi nasıl sağlayabiliriz, bireysel olarak neler yapılabilir, barış eğitiminin rolü ne olabilir?

Saat ve Yer

07 Kas 2019 19:00 – 21:00

Komşu Kapısı Maçka Dayanışma Derneği, Muradiye, Ömer Rüştü Paşa Cd., Beşiktaş/İstanbul, Turkey

Etkinlik Hakkında

Konuşmada, “Barış Kültürünü nasıl yeşertebiliriz? Barışçıl, sorumluluk alan ve katılımcı demokratik bir toplum nasıl oluşabilir, neler gerekir? Farklılıklara saygı ve empatiyi nasıl sağlayabiliriz, bireysel olarak neler yapılabilir, barış eğitiminin rolü ne olabilir? Anlaşmazlıkların altında yatan nedenler?” soruları, “önyargılar”, “kimlik”, “ayrımcılık”, “iletişim” kavramları ışığında “çatışma çözümü yöntemi” ve “barış çalışmaları”nın duayeni sayılan Johan Galtung'un “çatışmaları aşarak dönüştürme yöntemi” üzerine düşünceleri baz alınarak tartışma konusu yapılacaktır.

Eğitimin amacı, öğrencileri sadece bir konuda donanımlı hale getirmek değil aynı zamanda onların, hızla değişen dünyaya uyum sağlayabilen, yaşamın zorluklarıyla başa çıkabilen, kendiyle ve çevresiyle barışık, sorumluluk bilinci olan, kendi kararlarını alabilen kişiler olmalarını desteklemektir. Böyle bir kişilik kazanmak için duygusal zekanın, özgür ve eleştirel düşünme kapasitesinin geliştirilmesi şarttır. Ayrıca çeşitli araştırmalar duygusal zekanın hem akademik hem de kişisel ilişkilerde daha başarılı olmayı sağladığını göstermektedir.

Barış eğitiminin temeli olan, empati kurma, şiddetsiz iletişim, öfke kontrolü, çocuk ve insan hakları, çatışma çözüm gibi konuları kapsayan aynı zamanda katılımcılığı, sorgulamayı yani demokratik kişiliği ve yaratıcılığı teşvik eden, sanat faaliyetleri içeren, böylece en iyi öğrenme yöntemi olan, yaşayarak içselleştirmeye dayanan eğitimlerin, duygusal zekayı arttırdığı görülmüştür. Dolayısıyla, bu tür eğitimlere toplumsal barış için daha fazla ihtiyaç duyulacaktır.

Tarih & Saat 

7 Kasım 2019, Perşembe & 19.00-21.00

Ayrıntılar 

* Etkinlik, 50 kişi ile sınırlıdır. 

* Katılım ÜCRETSİZDİR. 

* Başvuruda kayıt sırası esastır. 

* Kontenjan sınırlı olduğundan KAYIT yaptırılması gerekmektedir.

Kayıt 

https://docs.google.com/.../1aDLQH3bxOML0.../edit adresindeki formu doldurarak kaydınızı yapabilirsiniz. 

————————–————————–———— 

Paylaşımcı / Nur Bekata Mardin 

İstanbulda doğdu, ODTÜ İşletme bölümünden mezun olduktan sonra bir süre Milli Eğitim Bakanlığı’nda sistem analist olarak çalıştı. 

Yüksek lisansını burslu olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Illinois Üniversitesi’nde bitirip Türkiye'ye dönüşünde, üç sene Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fabrikaları’nda çalıştı ve daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu. İstatistik, araştırma metodları, üretim yönetimi gibi dersler verdiği Uluslararası Ticaret bölümünde 24 sene çalıştıktan sonra emekli oldu. Tüm bu süreçt üyesi olduğu KADER, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Anakültür gibi çeşitli sivil toplum örgütlerinde aktif biçimde çalıştı. 

"Sağlık Sektöründe Cinsiyet Ayrımcılığı" konusundaki araştırması Dünya Bankası tarafından desteklendi ve basıldı. 

Yereli Küreselleştirmeyi amaçlayan ve Mardin’deki gençlere girişimcilik eğitimlerini içeren projesi, Dünya Bankasının 'Yaratıcı Kalkınma Fikirleri' yarışmasını kazanarak desteklendi. 

Yunanistan ve Türkiye'den kadınların barış girişimi olan WINPEACE üyesi olarak 2000 senesinde ilk olarak gerçekleştirdiği Yunanistan ve Türkiye'den öğrencilerin 'Geleceğin Barış Elçileri' olmak üzere 'Çatışma Çözümü ve Barış Eğitimi' aldıkları yaz kamplarının başarısı sonucu bu tarz eğitimlerin yaygınlaşması amacıyla 2007 senesinde kurulmuş olan ve yönetim kurulu üyesi olarak içinde yer aldığı Türkiye’nin ilk ve tek barış eğitimi merkezi Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte 12 senedir bu merkezde çalışmakta ve İnsan Hakları ve Medya, Barış Gazeteciliği, Gandi Pasif Aktivizim, Travma Tedavi Programları, Barış Psikolojisi, Şiddetsiz İletişim, Onarıcı Çemberler, İnsan Haysiyeti ve Onuru, Toplumsal Cinsiyet, Ezilenlerin Tiyatrosu, Ortadoğu’daki Anlaşmazlıklar ve Olası Çözüm Önerileri, Barış Sürecinde Medyanın Rolü gibi çeşitli konularda ulusal ve uluslararası konferanslar, çalıştay ve eğitimler gibi organizasyonlar içide yer almıştır. 2010 İstanbul Avrupa Kültür başkenti yılında çeşitli sanat etkinlikleri aracılığıyla “Farklılıklara Saygı ve Birlik” temasını işleyen "Kültür Nehri İstanbul" projesi seçilmiş ve desteklenmiştir. 

Macaristan, Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye, Hindistan ve Çin'de çeşitli konferanslara konuşmacı olarak katılmış ve bildiriler sunmuştur.

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page