top of page
Renosid: Tarih, Mekan ve Hafıza İlişkisi
Renosid: Tarih, Mekan ve Hafıza İlişkisi

Renosid: Tarih, Mekan ve Hafıza İlişkisi

Konuşma, tarih ve hafızanın birbirine eşitlenmesi sorunsalını "Renosid" nosyonu çerçevesinde inceliyor. "Bir kez değil, her zaman hatırla" mantığı doğrultusunda modern insanın zamana ve mekana bıraktığı izleri farklı bir perspektifle ele alıyor.

Saat ve Yer

06 Şub 2020 19:00 – 21:00

Komşu Kapısı Maçka Dayanışma Derneği, Muradiye, Ömer Rüştü Paşa Cd., Beşiktaş/İstanbul, Turkey

Etkinlik Hakkında

Modern insan, son 200 yılda modernleşmenin etkisiyle günümüzdeyse küreselleşmenin bir sonucu olarak kolektif kimliğini kaybetme riski yaşamakta. Kollektif ve ulusal kimlik arasında sıkışıp kalan modern özne, birtakım mitlere sımsıkı bağlanmakta. Uluslaşma sürecinin yanı sıra, ulus devlet paradigmasının söz konusu mitlerin yaratılmasında ve hafıza mekanlarının oluşturulmasında etkili olduğu söylenebilir. Geçmişi bugünün içerisinde yaşa(t)ma arzusu, hafıza ile tarihin birbirine karıştırılması sorunsalını beraberinde getirmekte. Pierre Nora'nın da deyişle, tarih ve hafıza birbirine eşitlenmekte.

Konuşma, tarih ve hafızanın birbirine eşitlenmesi sorunsalını "Renosid" nosyonu çerçevesinde inceliyor. "Bir kez değil, her zaman hatırla" mantığı doğrultusunda modern insanın zamana ve mekana bıraktığı izleri farklı bir perspektifle ele alıyor; alternatif bir kavramsal çerçeveyle hafıza mekanlarını sorguluyor. Bir savaş anlatısını, göç hikayesini veya yaşanmış bir katliamı ne tür hatırlama ve anma pratikleriyle günlük hayatta yaş(at)ıyoruz sorusuna yanıt arıyor.

TARİH & SAAT 

6 Şubat 2020, Perşembe & 19.00-21.00

AYRINTILAR 

* Etkinlik, 50 kişi ile sınırlıdır. 

* Katılım ÜCRETSİZDİR. 

* Başvuruda kayıt sırası esastır. 

* Kontenjan sınırlı olduğundan KAYIT yaptırılması gerekmektedir.

KAYIT 

https://docs.google.com/.../1FAIpQLSePQdhXwEs.../viewform... adresindeki formu doldurarak kaydınızı yapabilirsiniz.

GÖRSEL NOTU 

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı (Holokost Anıtı), Berlin, Almanya, 2007 

————————–————————–———— 

ÖZGEÇMİŞ / Mustafa İşcier 

1988 yılında Erzurum'da doğdum. İlk okulu Şanlı Urfa'nın Siverek ilçesinde okudum. 14 yaşımda göz tansiyonu debebiyle gözlerimi kaybettim. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladım. Doktoraya hazırlanmaktayım. Sıkı bir bisiklet tutkunuyum. Tandem "ikili" bisikletle ilgili birçok STK ve projede yer aldım. Eşpedal Derneği'nin kurucu başkanıyım.

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page